IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-често допусканите грешки при кандидатстване за работа

18 април 2011 13 37

Не ви се обаждат за интервю? Ето причините!

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Не искаме и да си представяме колко хора точно в този момент, и то не само в България, са отворили вестниците на страницата с обявите или се "ровят" из сайтовете за работа.

Отчаяни, изморени, изнервени от поредното "Не!", тези хора по-често обвиняват другите, но не и себе си, за трупащите се откази от страна на работодателите.

Простата истина е, че при такава конкуренция и хилядите кандидатстващи за една позиция, от отдела "Човешки ресурси" направо са се научили да "сканират" получените имейли и понякога една правoписна/печатна грешка или пък неоригинален "subject", веднага ви праща в дъното на класацията. Или извън нея...

Грешките, допускани при кандидатстването за работа, обикновено са едни и същи, и всъщност са доста елементарни. Четете внимателно...

Не използвайте глупави имейл адреси

Много HR-и споделят, че в секундата, в която видят "sexy_baby_87@...." или "golem_pi4@...", се отказват да отворят писмото. Кандидатствате за работа? Ами направете си нова поща с името и фамилията си. И, по възможност, избягвайте да слагате годината си на раждане.

Откроявайте се в резюмето си

Най-лесният и сигурен начин за това е хитрото форматиране на текста. Използвайте болд, без да прекалявате, избягвайте цветовете и сложните шрифтове. Бъдете възможно най-изчерпателни и кратки, без излишни подробности. Добре поднесеното CV винаги ще ви поведе в списъка. И нека spell-check-ът бъде най-добрия ви приятел.

Направете си  LinkedIn! акаунт

Регистрирани ли сте някъде в интернет, винаги ще бъдете намерени. А кандидатствате ли за някоя по-сериозна позиция - и потърсени. По-добре да ви открият в сайт от типа на LinkedIn! , отколкото в такъв за запознанства... И проверете профилната си снимка във Фейсбук!

Най-важното в мотивационното писмо...

е първото изречение, по-скоро самото обръщение. Проверете от какъв пол е човекът, до който го адресирате. Никоя "Мария Петрова" не иска да бъде наричана "Уважаеми Г-не".

Плащайте си телефонните сметки

Как да ви се обадят за интервю, ако телефонът ви е изключен?

Ако са ви уволнили от предишната работа...

Бъдете честни, но в никакъв случай не влизайте в красноречиви подробности от типа на "Не се разбирах с шефа". Най-малкото, могат да му се обадят и да се окаже, че той не се е разбирал с вас... По-добре напишете, че ситуацията е била сложна и ще обясните на самото интервю.

Ако във формуляра, който попълвате, има питане относно заплатата, която искате да получавате, отговорете направо. Ако не знаете какво точно искате и очаквате, защо въобще кандидатствате?!

Скоро очаквайте още съвети, касаещи самото интервю.

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари

FYj5brG ( преди 11 години )
абе ако имаш вуйчо владика правопис не ти трябва
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
Това се отнася само до работниците.Те да му мислят сега сапни паднали ,пък и правилното е да бачкат повече за да живеем ние при комунизма дошъл в нашата чужда страна през 1980 година
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Пак СнеЖ ( преди 11 години )
Да коментирам и себе си - и аз от бързане и емоции, съм допуснала грашки, но те, слава богу, са само технически, а не правописни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Снежана Живкова ( преди 11 години )
До Отново Аз: Намесвам се, защото и аз просто не издържах. "На някой... и пр." си е грешно отвсякъде и издава правописа и провоговора на хората, които отдавна са забравили учителката от пети клас, където се усвояват основните правила в граматиката на българския език. Освен това "на някого" не е англичанско, а старобългарско, една от малкото останки от спреженията в този наш прастар език. 99 %-тната употреба на "на някой", дори от хора, които иначе знаят и спазват правилата на езика, е от бързане и за улеснне да не се замисляш, когато говориш... Това се нарича демократизиране на езика и затова периодически се усъвършенства и преиздава "Правописният речник на българския език" - за да покаже настъпилите промени в езика. Все още очакваме той да излезе от печат, трябваше да е в началото на тази година. За съжаление демократизирането на езика на практика означава не само опростяване, но и принизяване, така изчезват хубави стари форми и думи от нашия език. Нищо чудно след 15-20 г. "на някого" да изчезне съвсем и в Речника да се появат - "влезнат", "излезнат" вместо влязат и излязат, "пазаря" вместо пазарувам, "намаля" вместо намалява - таяка както говорят и пишат, за съжаление, повечето млади редактори от списания и сайтове като Тялото.бг
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Отново Аз ( преди 11 години )
... и "на някой" не е грешка. "На някой, на който" е равно "На някого, на когото". Просто второто е по-...англичанско! :)))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
АЗ ( преди 11 години )
Коментарите са от преди година, но това наистина е важно. Въпросът е там, че 99% от самите "работодателите" - кавичките не са просто за разкош - са некомпетентни. Не само в граматиката и фонетиката, но и в професията, за която изискват най-най-най! Друго, което лично аз забелязвам повсеместно - на тези, които са над 40 годишна възраст - дърти сте. На младите - нямате достатъчно опит!!! А ВИЕ ВСЕОБХВАТНО НЯМАТЕ ВРЪЗКА С ГЛАВНИЯ!!! Та това е. Умният работодател никога не търси много млади хора, ако, естествено, не блестят отдалече. Винаги предпочитат хора, които идват, обяснява им се и работят. Но не и у Бугарско! Така, че съветите понякога да доста безполезни на наша почва. УСПЕХ С РАБОТОДАТЕЛИТЕ!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Finlandia ( преди 12 години )
dahlia, "на някого" не е нито правописна, нито пунктуационна грешка, а граматическа, но приемам изцяло критиката, понеже аз лично постоянно се карам, когато 'някой'-'някого'/'кой'-'кого' се използват неправилно. Благодаря, че ми обърна внимание :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
virginia44 ( преди 12 години )
Съветите са добри, но как да се държим на интервю, на което те питат, защо, като имаш валидна шофьорска книжка , кат С не работиш като шофьор на камион ? А си дошъл едва ли не да им досаждаш с искане да работиш като IT ???Водещите интервюта за работа са 99 % изключително некомпетентни и сега разбирам, че те правят тези итервюта, просто защото те не могат да работят нещо друго. Както се казваше в оня стар виц, не стреляйте по шерифа, той толкова може....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
dahlia ( преди 12 години )
а който поправя, по-добре сам да си гледа правописа и пунктуацията."на някого"добра идея е cv-то и мотивационното да се прочетат от някого, който има добро познание по български, за да открие евентуални грешки и да изчисти написаното от стилистични грешки. машините не се справят толкова добре със задачата ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
eter_nity ( преди 12 години )
Най-важното в мотивационното писмо...В много случаи - решаващо! :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар